Recensies over publicaties van DSiN i.s.m. ZonMw

Op de website Patientervaringsverhalen staan twee besprekingen over publicaties van DSiN en ZonMw:

1) De essay bundel Kijk Anders, Zie Meer.

Het is een essaybundel met 10 in het Nederlands of Engels geschreven bijdragen van 10 jonge wetenschappers die schrijven over onderwerpen vanuit het perspectief van disability studies. Het zijn respectievelijk: Jenny Boumans, Lineke van Hal, Lieke van Heumen, Silke Hoppe, Alistair Niemeijer, Frank Renders, Saskia van Veen, Ellen van der Wijst, Gili Yaron, Stefanie van Zal. Ze deden onderzoek met deze andere blik om te laten zien hoe deze visie op disability een nieuw licht werpt op participatie en uitsluiting.

De schrijvers schreven in hun essays over zeer verschillende onderwerpen: er zijn bijdragen die gaan over veranderingen in beleid of beeldvorming maar ook over de betekenis van ervaringskennis voor een inclusieve samenleving.

2) Publicatie Nooit Geweten, Nooit Zo Gemeten

Deze publicatie geeft een inkijkje in 7 soorten disability studies die uitgevoerd zijn. Doelstellingen en uitgangspunten, resultaten die uit de studies naar voren zijn gekomen worden toegelicht. De studies zijn bedoeld om meer te weten te komen over het leven met een beperking in onze samenleving. Juist door de manier van onderzoek doen, weten we nu dingen die we anders niet zouden beseffen.        

Onderzoekers vertellen over de methodieken die zij hebben gebruikt, en geven tips voor een wetenschappelijke aanpak waarmee de betreffende groep intensief bij het onderzoek betrokken kan worden. Zij vertellen hoe het onderzoek verliep en waarom zij aan deze vorm van onderzoek zijn begonnen. Daarna lichten de onderzoekers enige persoonlijke ervaringen toe: wat het onderzoek hen heeft geleerd, waardoor zij werden geraakt en wat hen heeft verrast. Hun verhalen worden aangevuld met portretten en opmerkingen van mensen in de kreukelzone, die meededen met het onderzoek.

 

BijlageGrootte
PDF icon Recensie essaybundel44.76 KB
PDF icon Recensie Nooit Geweten82.02 KB