Cartoon expositie: Handicap, een zaak van mensenrechten

De Minister van Gelijke Kansen Pascal Smet opende vrijdag 28/9 de cartoontentoonstelling over handicap en mensenrechten. Hij maakte de winnaars bekend van de GRIP-wedstrijd, maar plant ook zelf een campagne om het VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap in de kijker te zetten.

Bij het thema handicap voelt een mens al eens medelijden en gêne opkomen. Je voelt bezorgdheid over zorg en verzorging. Aan rechten denk je niet direct. Ook niet aan humor of poëzie. Precies daarom organiseerde GRIP (Gelijke Rechten voor Iedere Persoon met een handicap) een cartoonwedstrijd onder het motto: "Handicap, een zaak van mensenrechten."

Als inspiratiebron gold het VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap. Uit dit verdrag spreekt een nieuwe visie, één van inclusie en participatie. Iedereen moet kunnen deelnemen aan het gewone leven. Het is aan de gemeenschap om drempels weg te werken en ondersteuning te bieden waar nodig. Dat is geen kwestie van liefdadigheid, maar van rechten.

243 cartoonisten gingen de uitdaging aan, van scholieren en amateurs tot professionelen. "De grote respons bewijst de nood om anders te kijken naar mensen met een handicap," zegt Nadia Hadad, vrijwilligster bij GRIP. "Kunstenaars en humoristen maken graag nieuwe associaties. Blijkbaar boden wij hen goede inspiratie."

kijk hier voor de winnende cartoons.