Omstreden menszijn - de relaties tussen handicap en menszijn

donderdag, 6 april, 2017 - 11:30 - 13:30

Wij nodigen iedereen van harte uit op donderdag 6 april a.s. voor de bijeenkomst 'Omstreden menszijn' in de serie 'Disability Studies bij de lunch lezingen' op de VU.

Omstreden menszijn - de relaties tussen handicap en menszijn  

Wat betekent het om mens te zijn? Deze vraag is vrijwel dagelijks aan de orde in het maatschappelijk debat - zij het niet altijd expliciet. Discussies over medische technologieën, doping, ouderdom en de rechten van mensen en dieren maken zowel duidelijk dat begrippen als 'mens' en 'menselijke waardigheid' omstreden zijn, als ook dat vaak stilzwijgend uitgegaan wordt van bepaalde normen voor het menszijn. Tijdens deze bijeenkomst wordt het begrip mens kritisch onder de loep genomen vanuit een Disability Studies perspectief. 

Tijdens deze bijeenkomst presenteren Jacqueline Kool, Alice Schippers en Paul van Trigt de resultaten van een door hen geredigeerde editie van het tijdschrift Social Inclusion met als titel 'Humanity as a contested concept: Relations between Disability and 'Being Human'.

Daarop geven Joel Anderson (filosoof, Universiteit Utrecht) en Pauline Gransier en Ietje van Halem (Stichting Wij Staan Op!) een reactie, gevolgd door discussie met de zaal onder leiding van Geert Van Hove. 

Programma

11:30 - 12:00 uur  Welkom en lunch (buiten de zaal)

12:00 - 12:10 uur  Introductie door Geert Van Hove, hoogleraar Disability Studies

12:10 - 13:20 uur  Pitches van 10 minuten door redactie en referenten, gevolgd door discussie met de zaal onder leiding van Geert Van Hove  

13:20 - 13:30 uur  Afronding door Geert Van Hove

Meer DS bij de lunch

De volgende bijeenkomst van DS bij de lunch is op 15 juni 2017. Reserveer deze datum alvast in je agenda!

Bijeenkomst gemist? Je kunt altijd kijken bij de eerdere bijeenkomsten van DS bij de lunch voor een terugblik. Hier vind je ook de presentaties en verslagen van de bijeenkomsten. Handig, als je later nog eens wat op wilt zoeken.

Spreker(s)

Presentatie: Jacqueline Kool, Alice Schippers en Paul van Trigt

Eerste reacties: Joel Anderson (filosoof, Universiteit Utrecht) en Pauline Gransier en Ietje van Halem (Stichting Wij Staan Op!)

Discussieleider: Geert Van Hove

Locatie

VU, Hoofdgebouw
Agorazaal 3
De Boelelaan 1105
1081 HV Amsterdam.

Vanaf de hoofdingang van het Hoofdgebouw is het linksaf naar de liften groep. Agora 3 is op de 3e etage.

De zaal is rolstoel toegankelijk. 

Kosten

De bijeenkomst is gratis toegankelijk.

Open / besloten:

Open

Aanmelden

Aanmelden voor deze bijeenkomst doe je door het online registratieformulier in te vullen.

Organisatie

DSiN/ leerstoel Disability Studies
De leerstoel Disability Studies werkt nauw samen met de afdeling Metamedica, VUmc (waar de leerstoel is gevestigd) in onderzoek & onderwijs activiteiten. 

Contact:

Irene van Helden
Email: irene.vanhelden@disabilitystudies.nl
Telefoonnummer: 06-47410429

Meer informatie

Disability Studies bij de lunch lezingen

Eerdere bijeenkomsten Disability Studies bij de lunch

'Humanity as a contested concept: Relations between Disability and 'Being Human'. In: Social Inclusion, 2016, vol. 4, no. 4.